Kuchnia

na słodko

Sorbet z kawową polewą

Składniki:
Sorbet:
600 g owoców leśnych (malin, jagód, jeżyn, poziomek)
¾ szklanki brązowego cukru,
sok z pół cytryny
Sos:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
2 łyżki stołowe wody
sos czekoladowy instant (+woda lub mleko)
łyżka stołowa likieru kawowego

Przygotowanie:
Owoce delikatnie umyj, dodaj cukier i sok z cytryny, całość zmiksuj. Powstałą masę przelej do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. W trakcie mrożenia sorbet kilkakrotnie wymieszaj lub zmiksuj.
Sos czekoladowy przygotuj według przepisu na torebce, dodaj rozpuszczoną w 2 łyżkach wody kawę i likier kawowy, dokładnie wymieszaj. Użyj do dekoracji sorbetu.
Czas wykonania: 20 min (mrożenie: ok. 4h)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation