Kuchnia

na słodko

Kawa albo psikus

Składniki:
Biszkopt
50g mąki
100g puree z dyni
2 jajka
1 łyżka brązowego cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki ekstraktu wanilii
szczypta soli
polewa kawowa
1 mała filiżanka mocnego espresso z kawy Jacobs
1 tabliczka białej czekolady
5 dkg masła
2 łyżki stołowe mleka skondensowanego

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy i dodajemy puree z dyni. Mąkę mieszamy z sodą i cukrem, dodajemy do mieszaniny żółtek i puree, a następnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do dyniowej masy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 º C przez 35 minut.
W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść białą czekoladę i masło. W kafetierze lub ekspresie ciśnieniowym zaparz mocne espresso, wymieszaj z mlekiem skondensowanym i powoli wlej do rondelka z rozpuszczoną masą, nieustannie mieszając.
Polewą kawową ozdabiamy biszkopt dyniowy we wzór pajęczyny.
Czas wykonania: 45 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation