Kuchnia

Lemoniada

LEMONIADA LIMONKOWO-BAZYLIOWA

SKŁADNIKI:
1 cytryna
2 limonki
10-15 listków świeżej bazylii
100 g cukru, lub miodu
2 litry bardzo zimnej wody
10 kostek lodu


PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, listki bazylii oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J

PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj listki limonki, 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation