Kuchnia

Lemoniada

LEMONIADA PORZECZKOWA Z WANILIĄ I MIĘTĄ

SKŁADNIKI

4 PORCJE
syrop cukrowy: 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki cukru
wanilia: np. 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
200 g czerwonych porzeczek
1 szklanka soku z pomarańczy
DO PODANIA:
zimna woda mineralna do rozcieńczania
lód
półplasterki limonki lub cytryny lub pomarańczy
listki mięty

PRZYGOTOWANIE

W rondelku zagotować cukier z wodą i wanilią, gotować jeszcze przez 3 minuty, odstawić z ognia i ostudzić.
Porzeczki (całe grona) opłukać i krótko zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko, docisnąć łyżką miąższ i przetrzeć go, wyrzucić resztki zgromadzone na sitku.
Połączyć sok z porzeczek z sokiem z pomarańczy i syropem cukrowym, schłodzić w lodówce.
Nalewać syrop do połowy szklanek, wrzucić cytrynę/limonkę lub pomarańczę, dodać poszarpaną miętę, uzupełnić zimną wodą i lodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation