Inne

kulinarnie-sałatki,surówki

Sałatka szopska
SKŁADNIKI:

1 duża papryka zielona bądź czerwona
1 cebula czerwona
1 ser szopski
2 pomidory
1 zielony ogórek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała łyżeczka octu winnego
Kilka listków natki pietruszki (do dekoracji)
Sól, pieprz (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Paprykę, pomidory, ogórka kroimy w średnią kostkę, cebulę w pióro, a oliwki odcedzamy z "osocza". Pokrojone warzywa układamy do miseczki w sposób dekoracyjny. Do szklanki lub małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i ocet winny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku (musimy uważać z solą, ponieważ ser sam w sobie jest wystarczająco słonawy). Gotową mieszanką zalewamy nasze warzywa (nie za dużo, warzywa mają być tylko nią delikatnie skropione). Na wierzch naszej sałatki ścieramy na tarce ser szopski ( na drobnych oczkach). Sałatkę dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki. Podajemy ją delikatnie schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation