Kuchnia

ciasta

Sernik Chałwowy Z Musem Czekoladowym (na zimno i bez cukru) - przepis


Składniki Na Spód Ciasteczkowy:
180 g ciasteczek Digestives lub w ostateczności maślanych herbatników
3 łyżki masła
1 pełna łyżka płynnego miodu



Składniki Na Masę Sernikowo-Chałwową:
600 g serka kremowego (użyłam Philadelphia)
2 pełne łyżki miodu
200 g wybranej chałwy (ja użyłam sezamowej z dodatkiem kakao)
1 pełna łyżeczka żelatyny (4 g) * + 1 łyżka wody (jakakolwiek temperatura)
* podaje proporcję żelatyny na ser kremowy o konsystencji Philadelphii, więc jeśli ktoś kupi inny ser, to jego konsystencja powinna odpowiadać Philadelphii, a jeśli nie, to na swoją odpowiedzialność powinien ustalić ilość żelatyny w stosunku do konsystencji serka (Philadelphia posiada gęstą konsystencję)



Składniki Na Mus Czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady (45% kakao)
50 g mlecznej czekolady
350 ml śmietany kremówki 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki przegotowanej wody (jakakolwiek temperatura)



Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego:
Ciasteczka można przygotować w wybrany sposób: a) zmielić w malakserze/blenderze z dużymi nożami na proszek b) włożyć do woreczka i uderzając oraz miażdżąc wałkiem, doprowadzić do postaci proszku c) użyć moździerza, który idealnie sproszkuje nam ciasteczka.
Do garnuszka dodać masło i miód.
Podgrzewać na średnim płomieniu, aż masło się roztopi.
Podgrzane składniki dodać do zmielonych ciasteczek.
Wymieszać, aby masa była zwarta i nie kruszyła się.
Dno formy wyłożonej papierem lub folią aluminiową, ale nie jest to konieczne wylepić równo masą ciasteczkową, mocno dociskając dłońmi lub łyżką, aby utworzyła zwarty spód.
Tak przygotowany spód włożyć do lodówki i schłodzić na czas przygotowywania masy serowo-chałwowej.



Przygotowanie Masy Sernikowo-Chałwowej:
Ser zmiksować wraz z dodatkiem miodu na kremową i gładką konsystencję.
Chałwę pokruszyć bezpośrednio do masy serowej, nie rozdrabniając jej zanadto.
Wymieszać, aby chałwa równomiernie rozmieściła się po całej masie serowej.
Do wody dodać żelatynę i podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny, ale pamiętając o tym, aby nie zagotować jej.
Ostudzić, pilnując, aby nie zastygła.
Wlać do masy serowej, jednocześnie miksując lub szybko i dokładnie mieszając łyżką.
Masę serową wylać na spód ciasteczkowy.
Włożyć do lodówki.



Przygotowanie Musu Czekoladowego:
Przygotować miseczkę, którą możemy zawiesić na garnku z zawartością odrobiny wody (tak, aby utworzyło parę).
Do miseczki połamać w kostkę obie czekolady.
Z podanej ilości śmietanki odlać 2 łyżki.
Dodać do czekolady.
Włączyć płomień na średni i rozpuścić czekoladę na parze wraz ze śmietanką, od czasu do czasu mieszając, aby składniki połączyły się.
Odstawić, aby przestygła.
Ostudzić, pilnując, aby nie zastygła.
W tym czasie do wody dodać żelatynę i podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny, ale pamiętając o tym, aby nie zagotować jej.
Ostudzić, często mieszając i pilnując, aby nie zastygła.
W między czasie pozostałą część śmietany ubić na sztywno.
Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do roztopionej czekolady, aby ta nabrała puszystości i wymieszać łyżką.
Czekoladę ze śmietaną dodać do pozostałej ubitej śmietany.
Dodać ostudzoną żelatynę.
Natychmiast wymieszać łyżką lub krótko (dosłownie 2-3 sekundy) zmiksować (śmietana nie może się zważyć).
Wylać na masę serową.
Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ masa serowa nieco dłużej się chłodzi i wolniej zastyga niż mus czekoladowy.
Przechowywać w lodówce.
Sernik kroić bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation