Kuchnia

Smarowidła, pasztety

pasztet drobiowy do słoiczków

2000 g kurczak,
400 g wątróbka wieprzowa,
170 g kasza manna,
1500 g woda,
4 szt jajka,
gałka muszkatołowa mielona,
Sól,
pieprz czarny mielony Prymat,
majeranek Prymat,
150 g włoszczyzna,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kucharek

Kurczaka,wątróbkę i włoszczyznę wraz z listkiem i zielem i odrobiną soli wstawić do gotowania.
Gdy już miękkie przelać przez sito a do pozostałego rosołu dodac kasze manną i ją ugotować.
Wystudzone mięso obrac z kości i przemielić przez maszzynkę wraz z wątróbką i warzywami.
Dodać do kaszy mannej.Przyprawić, wbic jajka i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy pasztet przekładać do wyparzonych słoiczków w ilości 3/4.
Pasteryżwać w piekarniku w temp 100 stopni około 1,20 minut.
Powtórzyć w dniu następnym tak samo.
Mozna przechowywać do 6-miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation