Kuchnia

z szybkowaru

Łopatka z warzywami

Łopatka w warzywach.
Składniki
2-3 kawałki łopatki
10-14 małych ziemniaków
4 marchewki
1 seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól,pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła

Sposób przygotowania
1. Obsmażamy łopatkę . - krok 1

Łopatkę solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na oleju i maśle przez 5 minut z każdej strony .Podlewamy 100 ml wody zamykamy szybkowar na 20 minut.
2. Przygotowujemy jarzyny. - krok 2

Jarzyny obieramy i kroimy w grube kawałki , cebulę kroimy na ósemki .
3. Wyjmujemy mięso z szybkowaru. - krok 3

Wyjmujemy mięso z szybkowaru .
4. Wrzucamy warzywa. - krok 4

Na powstały sos wrzucamy pokrojoną marchew i dusimy bez przykrycia 5 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody pamiętając aby była jej minimalna ilość ). Wrzucamy seler , cebulę ,czosnek . Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut bez przykrycia.
5. Dodajemy ziemniaki i natkę. - krok 5

Dodajemy ziemniaki i natkę .Przyprawiamy pieprzem i solą . Całość mieszamy na wierzch układamy mięso i zamykamy szybkowar .

Dusimy 7 minut . Otwieramy szybkowar wyjmujemy delikatnie gorące mięsko i mieszamy delikatnie warzywa sprawdzając stan ugotowania ziemniaków i ich przyprawienie . Jeżeli powstało za dużo sosu to trzeba go szybko odparować . Miękki warzywa wykładamy na półmisek a na wierzch wykładamy mięso .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation