Kuchnia

z szybkowaru

Fasolka po bretońsku w 25 minut

"Czasy, gdy fasolę do tej potrawy gotowałam co najmniej 2 godziny, już dawno minęły! Teraz trwa to 4 razy krócej! Jak to możliwe? Oczywiście za sprawą szybkowaru!"

Sposób przygotowania:

Fasolę moczyć całą noc w wodzie* a następnie zlać tę wodę, zalać świeżą, dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i nastawić szybkowar (na drugi stopień). Gdy zacznie syczeć, osiągnąwszy właściwe ciśnienie, zmniejszyć płomień i gotować 20 minut. W tym czasie pokroić cebulę oraz kiełbasę i usmażyć je na oleju uważając by nie przypalić cebuli. Pod koniec smażenia dodać posiekane ząbki czosnku.
Gdy szybkowar zostanie otworzony, dodać kiełbasę z cebulą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę, majeranek i tymianek. trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut i ... gotowe!

P.S. * Niedawno wypróbowałam gotowanie w szybkowarze bez moczenia fasoli przez całą noc w wodzie. Moczyłam tylko 20 minut przed gotowaniem i wyszła mięciusieńka!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation