Kuchnia

Przepisy

Schab à la szynka Parmeńska
Czego potrzebujemy:
1 kg schabu bądź polędwicy
sól (ok 100g), kolendra (ok 100g)
czosnek ( świeży wyciśnięty lub granulowany)
inne zioła wedłóg uznania         
Jak to zrobić:
Umyć i oczyścić mięso.
Wymieszać sól z kolendrą w małym pojemniku - przyprawy powinny starczyć na cały czas suszenia. Obtoczyć mieso w przyprawach i włożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika włożyć do lodówki. Obtaczanie powtarzać rano i wieczorem przez ok 4 dni - każdorazowo wylewając zbierającą się wodę. Po ok 4 dniach wyciągamy mięso z lodówki i wieszamy w przewiewnym miejscu - suszymy ok 10 - 14dni. Po tym okresie wkładamy mięso do lodówki na ok 4 dni - i szynka nadaje się do jedzenia
moje uwagi: zastosowałem szynkę wieprzową ok 1kg, woda z mięsa mi się zbierała, kolendry lepiej dać mniej bo jest bardzo intensywna ok 60-70g.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation