Kuchnia

kulinarne

Knedle z serem i jagodami


Składniki ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

Składniki nadzienie :

500g twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki drobnego cukru
1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
1 szklanka jagód

Składniki dodatkowe :

sól
roztopione masło do polania

Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.

Przygotowanie nadzienia :

Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wsyp jagody. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation