Kuchnia

kulinarne

TOAD IN THE HOLE CZYLI ROPUCHA W DZIURZE
SKŁADNIKI:

Na pulpety:
•½ pęta kiełbasy swojskiej
•250g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie zmielony filet z kurczaka)
•Sól
•2 łyżki oleju

Na ciasto:
•4 jajka
•350ml mleka
•250g mąki pszennej
•Szczypta soli

Na sos:
•2 cebule
•2 łyżeczki cukru
•500ml bulionu (2 kostki rosołowe i 500mlwody)
•4 łyżeczki mąki
•2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso wrzucamy do miski. Kiełbasę obieramy ze skórki lub wyciskamy do mięsa. Mieszamy tą mięsną papkę i doprawiamy solą.

2. Formujemy z niej niewielkie lekko spłaszczone pulpety . Rozgrzewamy piekarnik do 220st

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pulpety. Smażymy do zrumienienia. Około 6min z każdej strony w zależności od grubości pulpetów.
4. Następnie składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy.

5. Usmażone pulpety wraz z gorącym olejem przelewamy do większego naczynia żaroodpornego zalewamy ciastem i szybko wsuwamy do piekarnika.


6. Pieczemy 35minut.

7. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu na maśle aż zmięknie (około 7-8min).
8. Następnie dosypujemy do cebuli cukier, zwiększamy nieco ogień i zrumieniamy cebulę.

9. Do cebuli wsypujemy mąkę i chwilę smażymy.
10. Całość zalewamy bulionem i podgrzewamy do zagotowania.11. Gdy nasza zapiekanka jest już gotowa podajemy ją na gorąco polaną sosem.
źródło:przepisyzsercadomu.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation