Kuchnia

Obiadki

Chowder kukurydziany
z kalafiorem i szczypiorem(wegański)


Składniki:
2 kolby kukurydzy
1/2 małego kalafiora
1 młody por
5 suszonych pomidorów z oleju
pęczek szczypiorku z cebulkami
1 litr mleka roślinnego niesłodzonego, ja użyłam orkiszowego
1 szklanka bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju z pomidorów

Przygotowanie:
Każdą kolbę kukurydzy oskrobać z nasion przy pomocy ostrego noża, suszone pomidory posiekać w kostkę, kalafiora pokroić na bardzo małe różyczki, a pora w talarki. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, dodać tam pokrojone warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Dusić na oleju przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie posiekać szczypior razem z cebulkami. Do podduszonych warzyw wlać mleko i gotować na małym ogniu przez około 15 - 20 minut do czasu, aż kalafior będzie miękki.
Jeśli gotowa zupa jest za gęsta, wlać bulion w całości lub tylko część. Doprawić szczyptą świeżo startej gałki oraz dodać sól i czarny pieprz do smaku, wsypać 3/4 posiekanego szczypioru i dokładnie zamieszać. Podawać z łyżką świeżego szczypioru i ulubionym pieczywem.

http://www.jadlonomia.com/2014/07/chowder-kukurydziany.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation