DIY - zrób to sam

słodkości

Marchewkowe batony z bakaliami

Składniki (10-12 batoników, forma: 15cm x 10cm):

2 opakowania Marwitek (świeżych marchewek marki Marwit)
1/3 szklanki puree z marchwi*
100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit
50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
80 gram mąki orkiszowej typ 2000
100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych
80 gram orzechów nerkowca
50 gram orzechów włoskich
50 gram rodzynek
50 gram suszonych śliwek
4 łyżki miodu (użyłam akacjowego)
2 jaja

Marwitki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, startą marchew, orzechy, rodzynki i suszone śliwki. W drugiej misce mieszamy jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Batony pieczemy w piekarniku przez 60 minut, następnie studzimy i kroimy w prostokąty. Przechowujemy do 2-3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation