Wnętrza

kuchnia

Bakłażanowe roladki z serem


Skladniki:


1 duży bakłażan (umyty, osuszony, pokrojony w ukośne plastry)
200 g twarogu
5-7 łyżeczek sosu tatarskiego
3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
2-3 gałązki bazylii, oregano lub melisy
4 pomidorki koktajlowe (pokrojone w ćwiartki) lub 1 nieduży pomidor (pokrojony w ósemki)
oliwa
sól, pieprz


Wykonanie:

Plastry bakłażana solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy i osuszamy, dzięki temu nie będzie gorzki w smaku.
Nacieramy plastry bakłażana czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z obu stron oliwą.

Grillujemy bakłażana na bardzo mocno rozgrzanej patelni do grillowania lub na grillu klasycznym (albo elektrycznym) przez ok. 15 min (po ok. 7 minut z każdej strony). Można też upiec go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C co pewien czas obracając

Po ugrillowaniu studzimy:

Twaróg mieszamy z sosem tatarskim, i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę twarogową nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy roladki, spinając każdą za pomocą wykałaczki.

Roladki układamy na talerzu, dekorując listkami bazylii, oregano lub mięty i kawałkami pomidora.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation