Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciasto z kulkami serowo-kokosowymi

Składniki:
na kulki serowe:

250 g twarogu
50 g kokosu
50 g cukru
3 łyżki mąki
1 jajko

na ciasto:

5 jajek
225 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
150 g czekolady deserowej
4 łyżki kakao
150 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na polewę:

1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
łyżka kakao
łyżka wrzątku
płatki kokosowe i czekoladowe

Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę.
Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.
Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.
Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao i wrzątek zagotować mieszając. Kiedy polewa trochę zgęstnieje polać ciasto i posypać płatkami kokosa i czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation