Kuchnia

SŁODKOŚCI

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

1 l mleka
3 budynie śmietankowe, proszek (40g)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
1/2 kg truskawek, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy mąki i bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
W 150 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt (można lekko nasączyć). Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation