Kuchnia

ZAPIEKANKI, PIZZE

Składniki: - 3 łyżki roztopionego masła - 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 10-12 obranych ziemniaków - 1 łyżeczka soli - 1 drobno posiekana cebula albo 4 szalotki - 1/2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie) - 4 gałązki świeżego tymianku - 10 dag boczku/bekonu pokrojonego w kostkę Wskazówki: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Do miski wlej olej i roztopione masło. Do okrągłego naczynia do pieczenia wlej mieszankę i dokładnie ją rozprowadź. Ziemniaki należy ułożyć tak jak na zdjęciu poniżej. Co 3-4 ziemniaki włóż kawałki cebulki. Posyp wszystko solą i papryką. Posmaruj resztką oleju i masła. Należy piec przez 85 minut bez przykrycia. Jeśli zauważysz, że ziemniaki są suche, weź trochę oliwy i masła z dna naczynia i polej potrawę z góry.Podczas pieczenia ziemniaków równocześnie zajmij się bekonem. Połóż go na patelni, niech się zarumieni. Później wyciągnij go na talerz przykryty papierowym ręcznikiem – dzięki temu ocieknie z tłuszczu.Wyciągnij ziemniaki z piekarnika.Dodaj bekon i ułóż gałązki tymianku.Jeszcze raz musisz piec potrawę przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca. Posyp jeszcze trochę solą. Podawaj od razu po wyciągnięciu. Doskonałym dodatkiem jest śmietana.

Czytaj dalej na: http://www.popularnie.pl/zapiekane-ziemniaki/?bonie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation