Kuchnia

ZAPIEKANKI, PIZZE

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i brokułami
Przepis na porcję dla 3 osób, wartość energetyczna 1 porcji to średnio 353kcal

200 g brązowego ryżu
200 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli + sól do gotowania
200 g brokułów
1 średnia marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu
15 g twardego włoskiego sera (użyłam Grana Padano)

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie (odpowiednio wcześniej, ponieważ potrafi się gotować.. dość długo).
W między czasie kurczaka kroimy w sporą kostkę, nacieramy solą, curry oraz ostrą papryką i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Gdy mięso przejdzie już trochę przyprawami, podsmażamy je na patelni, a gdy będzie już lekko zarumienione dodajemy zgnieciony czosnek i smażymy razem na małym ogniu jeszcze kilka chwil.
Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do sporego garnka lub miski i dodajemy usmażonego kurczaka.
Następnie dorzucamy do naczynia również utarta na dużych oczkach tarki marchew, utarty ser oraz brokuły, które podgotowujemy wcześniej 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie.
Na końcu w szklance lub w miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników, dodajemy pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na patelnię, wyrównujemy łyżką na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 10 minut, po czym kolejne 10 pieczemy z włączonym termoobiegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation