Kuchnia

PRZETWORY

Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego

Ja zaprosiłam kolejne "buraczkowe" słoiczki do swojej spiżarni - uznałam, że to ostatni dzwonek na zapakowanie w słoiki małych buraczków, które podkreślą kolor i smak świątecznych przystawek a zalewa sprawdzi się doskonale jako bazę do wigilijnego barszczu.


Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego




Składniki:

1 kg małych buraków
3 szklanki wody
1,5 szklanki białego octu winnego
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
6 liści laurowych
4 zabki czosnku
10 ziarenek ziela angielskiego
garstka gorczycy
4 strąki mini paryczki chili (opcjonalnie)

Buraczki (im mniejsze tym lepsze) dokładnie myjemy, gotujemy a po wystudzeniu obieramy ze skórki. Jeżeli mamy nieco więszke sztuki można je pokroic w plastry.
Wodę z cukrem, solą i pozostałymi przyprawami gotujemy około 15 min i na koniec wlewamy ocet.
Buraczki układamy w słoikach i zalewamy marynatą dbając, by w każdym z nich znalazła się porcja przypraw. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation