Kuchnia

kulinaria

lwowskie zrazy
Składniki
- 3 filety z piersi z kurczaka (średniej wielkości, każda po ok. 150g)
- 100g pieczarek
- 100g kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 plaster wędzonego boczku (10g)
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szkl. gęstej śmietany (12%)
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka ketchupu (najlepszy ten domowy, ale może być też oczywiście kupny)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki bułki tartej - opcjonalnie
- 250ml bulionu wołowego
- kilka suszonych grzybków - opcjonalnie
Wykonanie
1. Piersi lekko rozbijamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
2. Kaszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie na łyżce masła szklimy pokrojoną w drobną kotkę cebulę razem z boczkiem. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, przykrywamy na kilka minut i smażymy aż pieczarki zmiękną, następnie odkrywamy, żeby nadmiar płynu odparował.
3. Do kaszy dodajemy cebulę z boczkiem i pieczarkami, studzimy, dodajemy jajko, ewentualnie gdy masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać bułkę tartą, doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
4. Na każdy filet nakładamy porcję farszu, zwijamy i wiążemy lnianym bądź bawełnianym sznurkiem. Obtaczamy w mące i smażymy na pozostałej łyżce masła z obu stron na złoto.
5. Podlewamy bulionem, dorzucamy kilka grzybków jeśli chcemy i dusimy pod przykryciem ok 40min. Pod koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę rozmieszaną z ketchupem, podgrzać aż sos będzie ciepły, ale nie dopuszczając do jego zagotowania! Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
6. Podajemy z gotowanymi warzywami lub ziemniakami puree.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation