Kuchnia

kulinaria

Wowki – marchewkowe kotleciki




Składniki : ( dla 3 osób )

75-80 dag marchewki
1 łyżka masła
1 czerstwa bułka kajzerka lub 1/4 bagietki
1/2 szklanki mleka
garść startego żółtego sera
garść posiekanej zieleniny ( u mnie sporo natki pietruszki )
2 jaja
czerwona cebulka ( dałam 2 małe )
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy )

Marchewkę obieramy, gotujemy al`dente z jedną łyżką masła i niewielką ilością soli. Odcedzamy, chwilę pozostawiamy na sitku żeby odparowała, przepuszczamy przez maszynkę. Bułkę namaczamy w mleku pozostawiamy aż nasiąknie. Odciskamy z nadmiaru płynów i przepuszczamy przez maszynkę do marchewki.

Cebulę siekamy w niewielką kostkę, podsmażamy.

Do marchewki ( wcześniej ją odcisnęłam z nadmiaru soków ) dodajemy ser, posiekaną zieleninę, jedno jajko, cebulę. Mieszamy aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą . Doprawiamy solą i pieprzem.

Z masy formujemy niewielkie kotleciki, maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation