Kuchnia

torty

Tort bezowy z owocami


Składniki

6 białek
20 dag cukru
250 ml śmietanki 36%
maliny, kiwi
truskawki, czarne borówki
owoce mogą być mrożone


Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę.
Po tym czasie dodaj stopniowo cukier i nadal ubij aby uzyskać ładną oraz sztywna pianę.
Przełóż całą zawartość do tortownicy średnicy 25 cm (w moim przypadku pozostało piany więc zapełniłem foremki na muffinki).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i przez około 2 godziny piecz aż bezy wyschną. Będą upieczone na zewnątrz, a w środku lekko ciągnące się.
Śmietanę wlej do naczynia i ubij mikserem aż będzie mocno gęsta.
Wyłóż bitą śmietanę na bezy i przyozdób owocami.
Na koniec posyp lekko cukrem pudrem.
Trzymaj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation