Design

Dom

Placek bezowy

Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
125 g margaryny
szczypta soli
2 żółtka
otarta skórka z połowy cytryny
3 łyżki dżemu porzeczkowego
1 łyżka rumu (może być spirytus)
2 banany

Masa owocowo-bezowa:
500g czerwonych porzeczek
można dodać 100 g jagód
5 białek
150 g cukru
sok z połowy cytryny
opakowanie budyniu śmietankowego

Przygotowanie:
Zagnieść mąkę, margarynę,cukier puder, szczyptę soli, żółtka i startą skórkę z cytryny.
Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min.
Piekarnik podgrzać do temperatury 200 stopni.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Piec przez 20-25 minut, a po wyjęciu ciasta zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Dżem wymieszać z rumem i posmarować nim ciasto.
Banany umyć pokroić w plastry i poukładać na dżemie.
Porzeczki i jagody umyć osuszyć i obrać z szypułek.
Ubić na sztywno pianę z białek, stopniowo dodając cukier,dodać budyń oraz sok z cytryny.
Ostrożnie wymieszać pianę z owocami, a następnie całość przełożyć do tortownicy na upieczony placek.
apiekać jeszcze przez 20- 25 min w temperaturze 150 stopni (bezowa masa powinna się lekko zażółcić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation