Kuchnia

recipes

Chilli con carne z chlebem kukurydzianym


Składniki
4 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonych płatków chili
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu
5 nasion kardamonu, zmiażdżonych
2 czerwone papryki
1,5kg mielonej wołowiny
4x400g puszki pokrojonych pomidorów
8 łyżek keczupu
8 łyżek przecieru pomidorowego
250ml wody
2 łyżki kakao
2x400g puszki czerwonej fasoli
−na chleb kukurydziany
1 1/2 łyżeczki soli
650g mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
750ml maślanki
4 jajka
2 łyżeczki miodu
4 łyżki oleju
150g sera Cheddar, grubo startego
−do podania dodatkowo
4 miękkie awokado
4 cebuli dymki
sok z 2 limonek
4 łyżki posiekanej kolendry
500ml kwaśnej śmietany
papryka do posypania
350g tartego sera Cheddar
Sposób przyrządzenia

Obierz i pokrój drobno cebulę, zetrzyj czosnek. Podgrzej oliwę na dużej patelni, która pomieści później wszystkie składniki.
Usmaż na niej cebule i czosnek, aż będą miękkie, następnie dodaj chilli, kolendrę, kmin, roztarte nasiona kardamonu i wymieszaj dokładnie.
Oczyść paprykę z pestek i pokrój w kostkę dodaj na patelnię. Następnie wsyp mięso i rozgnieć je widelcem , tak by nie było grud, smaż do czasu , aż mięso zbrązowieje.
Dodaj pomidory z puszki, fasolę, keczup, przecier pomidorowy i wodę, wymieszaj całość by powstał czerwony jednolity sos.
Kiedy Chilli zacznie się gotować dodaj kakao i wymieszaj.
Gotuj wszystko na małym ogniu przez 1 1/3 godziny pod częściowym przykryciem.
Później możesz schłodzić chilli i przechowywać w lodówce, lub innym zimny miejscu przez noc.
Nastaw piekarnik na 220 C.
Gotowe chilli wlej do naczynia w , którym będziesz zapiekać potrawę.
W misce zmieszaj sól, mąkę kukurydzianą, mąkę , proszek do pieczenia, cynamon.
W drugim naczyniu wymieszaj razem maślankę, jajka, miód i olej, dodaj do suchych składników.
Mieszaj całość do uzyskania żółtej masy.
Gotowe ciasto wylej na chilli i rozprowadź równomiernie.
Na wierzch masy kukurydzianej posyp starkowany ser i piecz całość w piekarniku przez 30 minut lub do czasu kiedy chleb kukurydziany będzie złocisty, a chilli pod spodem będzie bulgotać.
Jak długo to będzie trwać, zależy od tego jak zimne , bądź gorące było chilli zanim trafiło do piekarnika.
Gotowe Chilli con Carne wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, zanim je podasz i potniesz chleb kukurydziany.
Dodatkowo w dwóch miseczkach przygotuj dwa dipy do podania.
W jednej wymieszaj kwaśną śmietanę ze startym serem Cheddar i całość posyp papryką.
W drugiej rozgnieć avocado z drobno pociętą cebulką dymką, dodaj sok z limonek, sól do smaku i posiekaną kolendrę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation