Kuchnia

recipes

Gulasz warzywny z bułeczkami na sodzie
Gulasz warzywny
Składniki:

1 mały bakłażan pokrojony w 2cm kostkę
2 duże cebule lub 3 średnie
1 cukinia pokrojona w 2cm kostkę
2 papryki pokrojone w długie słupki
4 posiekane pomidory
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/3 małego kalafiora lub brokuła podzielonego na mniejsze różyczki
2 marchewki pokrojone w 1,5cm plastry
1 mały korzeń pietruszki jw
4 średniej wielkości pieczarki pokrojone w grube plastry
3/4 szklanki soku pomidorowego
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz ziołowy, suszone oregano, słodka i ostra papryka
3 łyżki oliwy
Na głębokiej patelni lub w rondelku który można włożyć do piekarnika rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią pokrojoną w 0,5cm piórka cebulę, marchew, pietruszkę, kalafiora, cukinię i bakłażana. Doprawić, smażyć ok. 10 minut na dość ostrym ogniu aby warzywa zmiękły i zarumieniły się.
Po tym czasie dodać czosnek, pomidory, sok oraz przecier pomidorowy. Gotować całość bez przykrycia na wolnym ogniu następnych 10 minut, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodać pokrojoną paprykę i pieczarki.
Doprawić w razie potrzeby, zdjąć z ognia, włączyć piekarnik na 180ºC i zabrać się za robienie bułeczek.
Bułeczki na sodzie
Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki posiekanych świeżych liści oregano
1/2 łyżeczki grubo mielonego czerwonego pieprzu
ok. 1/2 szklanki maślanki

Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dolać maślankę i szybko zamieszać ciasto łyżką, a następnie energicznie zagnieść ciasto tylko do połączenia się składników. Podzielić je na 5 części i uformować okrągłe bułki. Układać na przygotowanym gulaszu i piec ok. 25 minut, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Podawać od razu na gorąco.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation