Kuchnia

Kuchnia

Kruche rogaliki z marmoladą

Liczba porcji: 40 rogalików

Kruche ciasto:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
20 dag zimnego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo:

twarda marmolada różana lub wieloowocowa (najlepsza Stovit)
białko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania lub lukier do dekoracji




Wszystkie składniki na ciasto zagniatam dokładnie, owijam folią spożywczą, aby nie wyschło i wkładam do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Schłodzone ciasto dzielę na kilka części. Każdą część ciasta wałkuję na cienkie placki o grubości ok. 2 mm podsypując stolnicę mąką. Przy pomocy dużego talerza wycinam z ciasta okrąg. Dzielę go nożem na 8 trójkątów, na każdy trójkącik kładę czubatą łyżeczkę marmolady i zwijam od szerszego końca do środka i formuję rogaliki (zawijając końce rogalików do środka). Aby rogaliki miały ładną skórkę smaruję je roztrzepanym białkiem.
Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190ºC piekarniku około 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Po wystudzeniu posypuję rogaliki cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation