Kuchnia

Kuchnia

Szarlotka z rozami

Skladniki na ciasto:
2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru pudru
200 g zimnego masla
3 zoltka
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii

Na krem:
300 g twarogu mielonego
1 duze jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
5-6 sporych jablek
Sok z 1/2 cytryny
1/3 lyzeczki cynamonu
1 lyzka stopionego masla

Przygotowanie
Ciasto:
Make wymieszac z cukrem. Dodac maslo pokrojone w wiorki, ekstrakt oraz zoltka, zagniesc szybko ciasto. Zawinac w folie i wstawic do lodowki na godzine.
Schlodzone ciasto rozwalkowac, wylozyc dno i boki formy na tarte (o srednicy ok 26cm). Wstawic na chwile do lodowki.

Krem:
Skladniki na krem utrzec na gladka, jednolita mase.
Jablja obrac w paski razem z miazszem, bez usuwania skorki (ktora bedzie potrzebna na zewnetrzna strone rozyczek). Najlepiej zrobic to obieraczka, wtedy jablka nie krusza sie i mozna je obrac na cienkie paseczki, ktore posluza za platki roz. Skropic sokiem z cytryny.

Calosc:
Spod tarty wyjac z lodowki, oproszyc bulka tarta lub kasza manna. Na ciasto wylac krem. Z paseczkow jablek formowac rozyczki na zewnatrz otulajac je skorkami i ukladac na kremie. Rozyczki z jablek polac stopionym maslem i oproszyc cynamonem.

Piec okolo 35-40 minut w temp. 180° (az brzegi tarty beda ciemno zlote a jablka beda wyraznie przypieczone). Studzic w formie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation