Kuchnia

kuchnia

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Składniki:

350g gorzkiej czekolady (dałam 200g czekolady gorzkiej i zająca wielkanocnego z pełnomlecznej czekolady o wadze 150g)
3/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 cukru pudru (pominęłam)
1 szklanka suszonej żurawiny (dodatkowo dałam pół szklanki suszonych wiśni)
3/4 szklanki niesolonych pistacji bez łupinek (dałam solone i posiekane migdały)

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na kawałki i wsyp do metalowej lub żaroodpornej miski.
Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody. Gotuj na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. ściągnij z ognia.
Do rozpuszczonej czekolady wlej skondensowane mleko, ekstrakt z wanilii i bakalie. Wszystko wymieszaj
Niewielką keksówkę (ok. 18cm na 5cm) wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia i przelej masę. Wstaw do lodówki na kilka godzin, ja zostawiłam na noc.
Blok czekoladowy można przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu przez kilka tygodni (wątpię, żeby dotrwał tyle :))) )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation