Kuchnia

Kuchnia

Tarta na slodko z owocowa beza

Skladniki na kruche ciasto:
- 2 szkalnki maki
- 20 dkg masla
- 3/4 szklanki cukru
- 3 zoltka

Skladniki na beze:
- 1/2 kg owoców, najlepiej truskawki,jagody,jezyny, lub brzoszkwinie z puszki
- bialko z 3 jaj ( na piane)
- cukier waniliowy
- ok 0.5-1 szklanki cukru ( w zaleznosci jakie slodkie sa owoce mniej lub wiecj cukru)
- blacha do tarty,maslo do wysmarowania blachy,bulka tarta do posypania


Maslo z maka posiekac drobniutko, dodac zoltka, cukier, szybko zagniesc, uformowac kulke , do woreczka i do lodowki.Gdy ciasto sie juz schlodzi wysmarowana i posypana bulka tarta blache do tarty wykladamy ciastem ,nakluwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku ok 15-20 minut (dlugosc pieczenia zalezy od piekarnika).
W tym czasie bialka z jajek ubijamy na gesta piane stopniowo dodajac cukier i cukier waniliowy (pamietac o ilosci cukru). Gdy juz piana bedzie gesta wyjmujemy ciasto z pieca. Do przygotowanej piany dodajemy owoce i lekko mieszamy zeby polaczyc skladniki.
Tak przygotowana mase nakladamy na upieczone ciasto i znow wkladamy do piekarnika na okolo 15 minut ,az na wierzchu pojawi sie delikatna brazowa skorupka.Wtedy ciasto jest juz gotowe.
Wydaje sie trudne z tym podwojnym wkladaniem do pieca ,ale w rzeczywistosci bardzo latwe w przyrzadzaniu i pyszne... Beza w polaczeniu z owocami pychota:))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation