Kuchnia

Kuchnia

niebo na talerzu: Schab po cygańsku

- kilka ok. 1,5 cm grubości plastrów schabu ( 1-2 na osobę)
- 3-4 marchewki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki majonezu
- ok. 20 dkg wyraźnego w smaku, startego, żółtego sera
- sól, pieprz

Piekarnik ustawić na 180 st. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dno szerokiego naczynia żaroodpornego wysypać połowę marchewki, połowę cebuli, posypać lekko solą i pieprzem. Na warzywach ułożyć osolone i oprószone pieprzem plastry mięsa, przykryć warstwą cebuli i marchewki, posypać lekko przyprawami. Na całej powierzchni rozłożyć łyżeczką kropki z majonezu, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny, dłużej, jeśli użyjemy więcej niż 1 kg mięsa.Pod koniec pieczenia zdjąć ostrożnie pokrywę i całość posypać startym, żółtym serem. Włożyc jeszcze na minutę, dwie do piekarnika, by się rozpuścił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation