Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Sałatka z kurczakiem i serem camembert

Składniki na 1 osobę:
50-80 g. fileta z kurczaka
30 g. sera camembert
garść rukoli
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
garść mieszanki sałat
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1-2 krople oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
2 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i cukru do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 krople oleju sezamowego
Dodatkowo:
sezam do posypania (u mnie czarny)
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielkie kawałki, przekładam do miski. Oprószam je solą, pieprzem i słodką papryką, wlewam sos słodko - kwaśny i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut. W tym czasie na talerzu układam warzywa, a na nich pokrojony w kawałki ser. Przygotowuję sos (najłatwiej to zrobić w małym, zakręcany słoiku): mocno potrząsając mieszam wodę z sokiem z cytryny, solą i cukrem, a gdy te się rozpuszczą dodaję oliwę i olej sezamowy. Jeszcze kilka razy potrząsam słoikiem. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam kawałki kurczaka. Smażę je pod pokrywką, mieszając, 10 minut. Następnie jeszcze gorące układam na kawałkach sera, polem całość sosem i posypuję sezamem.
Przepis autorski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation