Kuchnia

ŚWIĘTA

Jak zrobić pierogi na Wigilię - przepis składniki i przygotowanie -Przepis

Tego potrzebujesz:

Na ciasto:
4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oleju 2 szklanki ciepłej wody sólNa farsz:
1 kg kiszonej kapusty 30 dag suszonych grzybów 2 średnie cebule masło do podsmażenia cebuli sól pieprz

Sposób przygotowania

Zobacz, jak zrobić pierogi na Wigilię!
Grzyby opłucz dokładnie, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na noc.
W tej samej wodzie ugotuj je (około 10-15 minut), wyjmij i drobno posiekaj. Wodę zostaw.
Kapustę odciśnij lekko z płynu (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać zimną wodą), posiekaj.
Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor, przełóż do garnka, dodaj kapustę i grzyby, zalej całość wodą z grzybów i duś na małym ogniu, aż cała woda się wygotuje.
Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj około 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką.
Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut.
Podawaj z podsmażoną na złoty kolor cebulą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation