Kuchnia

ŚWIĘTA

Przepis - Pierogi z kapustą i grzybami przepis - Gotujmy.pl

Składniki:
Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz:

2 kilogramy kapusty kiszonej

2-3 garście suszonych grzybów

4 cebule

sól,pieprz

olej lniany lub rzepakowy

Ciasto:

1 kilogram mąki

2 szklanki ciepłej wody

1 jajko i żółtko

1/4 szklanki oleju

odrobina soli

Grzyby zalać gorącą wodą, pozostawić na kilka godzin pod przykryciem, ugotować do miękkości. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości, ostudzoną odcisnąć z nadmiaru wody. Zmielić razem z grzybami na sitku o grubych oczkach.

Cebulę obrać , pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na środek każdego nakładać farsz. Każdy krążek złożyć na pół i zlepić brzegi pierogów robiąc falbankę.

Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation