Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Burgery | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE:
250 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
sól morska
młotkowany czarny pieprz
DODATKI:
bułki hamburgerowe z sezamem
plasterki sera (np. cheddar)
plasterki kiszonego ogórka
liście sałaty
plasterki pomidora
cienkie plasterki czerwonej cebuli
FRYTKI
ketchup i majonez

PRZYGOTOWANIE

Mięso na burgery powinno być zimne, nie należy go przed smażeniem ogrzewać do temperatury pokojowej.
Zmielić mięso, delikatnie uformować burgery starając się nie ugniatać zbytnio mięsa, ma pozostać dość luźne.
Smażyć beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grilowej (najlepiej żeliwnej) przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minut z każdej strony). Tuż przed smażeniem posolić solą morską (ale tylko z tej strony, na której będziemy za chwilę smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera). Po odwróceniu burgera na patelni położyć na niego plasterek sera.
Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
Połówki bułki posmarować cienko majonezem, na dolnej połówce bułki ułożyć plasterek ogórka kiszonego i zgrillowanego burgera. Doprawić młotkowanym pieprzem, posmarować ketchupem i ułożyć warzywa: pomidora, sałatę pół cieniutkiego plasterka czerwonej cebuli. Przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć.
Podawać z frytkami. PRZEPIS NA DOMOWE FRYTKI.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation