Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Jajka sadzone na pomidorach | Kwestia Smaku

1 pomidor
1 łyżeczka masła lub oliwy
2 jajka
przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano oraz opcjonalnie płatków chili
dodatki: ser (np. feta, gorgonzola) lub tuńczyk, świeże zioła (np. natka, bazylia, kolendra)

Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Na małej patelni rozgrzać masło lub oliwę, dodać pokrojonego pomidora i podsmażyć na większym ogniu przez ok. 3 min (bez mieszania).
Na podsmażonego pomidora wbić jajka, doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Ułożyć kawałki sera (np. gorgonzoli lub fety) lub jeśli wolimy tuńczyka.
Posypać suszonym oregano i opcjonalnie płatkami chili.
Smażyć kolejne 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżymi ziołami (np. natką, bazylią, kolendrą).
PROPOZYCJA PODANIA
Pieczywo lub w wersji bezglutenowej kasza jaglana (można skropić np. oliwą extra lub olejem lnianym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation