Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

wigilijne przepisy

Śledzie pod pierzynką z buraczkami


Śledzik pod pierzynką - sałatka z warstwami śledzia, cebuli, ogórków konserwowych, ziemniaków gotowanych w mundurkach, kolejnej warstwy majonezu i pieprzu, tartego, gotowanego buraka, zwieńczona majonezem, pieprzem i jajkami, udekorowana startym na grubych oczkach serem żółtym.
Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 6 łyżek
Filet śledziowy - 5 sztuk
Cebula - 1 sztuka
Ogórek konserwowy - 3 sztuki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3 sztuki
Burak czerwony ugotowany - 3 sztuki
Jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
Ser żółty do przyozdobienia - 10 dag
Pieprz

majonez
Sposób przygotowania

Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation