Kuchnia

Ciasta

składniki (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) : Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. - 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni ( tylko tej jędrnej części bez pestek) - 2,5 szklanki mąki - 4 jajka - pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju - 2/3 szklanki cukru - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka cynamonu (można pominąć) - 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych - 3 łyżki rodzynek - ew. cukier-puder do posypania ciasta Piekarnik ustawić na 170 st. W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, można ją lekko odcisnąć. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/09/atwe-ciasto-z-dyni.html#sthash.WLe6bS5P.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation