Kuchnia

słodkości,ciasta,ciasteczka

Makowiec zwijany


SKŁADNIKI


ciasto:
2 szklanki mąki
60 ml mleka
50 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki cukru
15 g drożdzy
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
masa makowa:
1 szklanka maku
2 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru
2 białka
3 krople zapachu migdałowego
odrobina orzechów
do ozdoby
lukier
skórka pomarańczowa
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Podstawka okrągła Watermelon Segment - Joseph Joseph Podstawka okrągła Watermelon Segment - Joseph Joseph
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 79,00 zł
Suszone na słońcu pomidory z Turcji (198 g) - duże opakowanie Suszone na słońcu pomidory z Turcji (198 g) - duże opakowanie
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 12 tylko: 12,99 zł
Czarnuszka duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku Czarnuszka duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 146 tylko: 8,99 zł
Margarynę roztopić i ostudzić.Mleko delikatnie podgrzać.Do mleka wsypać cukier oraz drożdze, wymieszać i odstawić na 15 minut.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka,sól,olej,mąkę oraz margarynę roztopioną.Bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić.Odstawić na 30 minut. Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.Ostudzić.Dodać cynamon,cukier.zapach migdałowy,orzechy oraz białka.Wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć masę, zwinąć.Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając troszkę miejsca ok 1 cm między papierem a ciastem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem i skórką pomarańczową.

przepis pochodzi

http://www.mniammniam.com/Makowiec_zwijany_-15981p.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation