Kuchnia

słodkości,ciasta,ciasteczka

Bułeczki drożdżowe z serem - 365 dni dookoła kuchni.

CIASTO:
1 kg mąki pszennej
3 jajka
50 g drożdży
150 g masła
0,5 l mleka
pół szklanki cukru
szczypta soli

MASA SEROWA:
250 g białego sera
jedno żółtko
cukier waniliowy
4 łyżki cukru

KRUSZONKA:
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
ok. 4 łyżek mąki

CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

KRUSZONKA: Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek.

MASA SEROWA: Ser rozmieszaj z żółtkiem i cukrami.

WYKOŃCZENIE: Z wyrośnięte ciasto, odrywaj dość spore kawałki, uformuj z nich kulki, następnie spłaszcz je, wyłóż na nie łyżkę sera, zawiń dokładnie i ponownie uformuj kulki. Tak przygotowane bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby były bliski siebie (powinny delikatnie się stykać). Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na koniec posmaruj je roztrzepanym białkiem, posyp kruszonką. Piecz ok. 30 - 35. minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Podawaj z ciepłym mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation