Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasto

Kruche z wiśniami i wiśniową pianką

Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 125 g masła lub margaryny

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ). Mniejszą część zamrozić, większą wyłożyć blaszkę ( 15x20 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 10 minut w 180 st. C. Przestudzić.


Składniki na wiśniową piankę:

- 3 białka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym


Dodatkowo:

- 300 g wiśni ( mrożone )
- ok 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki soku/kompotu wiśniowego

Wiśnie wraz z sokiem i cukrem podgrzać w rondelku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wiśni, pogotować do zgęstnienia. Wiśniowy kisiel wyłożyć na podpieczony spód.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, następnie miksując, dodać proszek budyniowy i wlać olej. Wszystko zmiksować. Wyłożyć na warstwę wiśniową.

Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika.

Piec w 180 st. C około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation