Kuchnia

kuchnia

Zimne przekąski w Sylwestra:))

Mini kanapeczki (na krakersach lub kromeczkach bagietki):

z wędzonym łososiem - krakersy smarujemy je serkiem śmietankowym i układamy łososiem
z pastą serowo-oliwkową - oliwki, czarne i zielone posiekać zmieszać z serem twarogowym, przyprawić
z pastą pieczarkową - jajka, szczypiorek, ostry ser żółty, majonezu, odrobina musztardy, sól, pieprz
z pastą z awokado i fetą - awokado rozgnieść z fetą, dodać świeżą bazylię i odrobinę czosnku
w zależności od inwencji twórczej: ser żółty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy ziołami, chuda wędlina, ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek, gotowane jaja, coś marynowane pieczarki, patisony, papryka, ogóreczki, kukurydza


z masłem, listkiem sałaty, plastrem sera mozzarella i pomidorkiem koktajlowym

Koreczki:

z serem pleśniowym typu camembert i białymi winogronami bezpestkowymi
z kabanosem, kulką czerwonego winogrona i rulonikiem z żółtego sera
z żółtym serem, papryką konserwową, korniszonem, parówką drobiową
z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią, mozzarellą (w kształcie kulki) - tak przygotowane koreczki zanurzyć na ok. 30 minut w przygotowanej zalewie (oliwa zmieszana z octem, solą i pieprzem), żeby końce szpadek pozostały nie zamoczone
sera fety pokrojonej w małą kostkę, listka bazylii i orzecha włoskiego
z ogórka zielonego, sera fety, pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek
z krakersa, sera goudy, rzodkiewki, kawałka kiwi, listka mięty



Muffiny na pikantnie
Składniki: 3 szklanki mąki, 10 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 1 1/3 szkl. mleka, 2 jajka, 20 dag szynki, 15 , 15 dagstartego żółtego sera, sól, szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Dodać masło, mleko, jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Boczek pokroić możliwie jak najdrobniej, obsmażyć na patelni tak, aby wysmażył się tłuszcz. Szynkę drobniutko posiekać. Ser, szynkę i boczek wrzucić do ciasta, wymieszać. Doprawić do smaku solą i papryką. Foremki do muffinek wypełnić do 3/4 ich objętości. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.

Szparagi zawijane w szynce
Składniki: szparagi konserwowe, szynka konserwowa, majonez
Przygotowanie: Każdy plasterek szynki smarujemy majonezem, nie za dużo aby nie wypływał, kładziemy na to jednego szparaga, zawijamy.

Sałatka Gyros
Składniki: kapusta pekińska, 2 filety z kurczaka, kukurydza, 4 ogórki konserwowe, por, majonez, ketchup, przyprawa gyros
Przygotowanie: Filety pokroić w kostkę, obsmażyć razem z przyprawą na niewielkiej ilości oliwy. Kapustę pekińską poszatkować, dodać odsączoną kukurydzę, ogórki i por pokrojony w kostkę, kurczaka. Wymieszać pół kubka majonezu i pół kubka ketchupu. Sos wlać do sałatki i razem wymieszać.

Ciasteczka francuskie na ostro
Składniki: ciasto francuskie, kabanosy, ser żółty, papryczki chili, ketchup, koncentrat pomidorowy, mieszanka ziół, jajko
Przygotowanie: Ciasto francuskie pokroić na 5-6 cm kwadraty, posmarować rozbełtanym jajkiem. Każdy kwadrat posmarować mieszankę ketchupu, koncentratu i ziół. Położyć kawałek kabanosa, ostrą papryczkę, plaster sera żółtego, zapiekać w piekarniku około 10-12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation