Kuchnia

Torty

Tort czekoladowy -


SKŁADNIKI

CIASTO:
2 i 2/3 szklaki* mąki pszennej
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 dużej jajka, w temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki majonezu, w temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki letniej wody
KREM:
400 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g masła, miękkiego
około 1/3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, pokruszonej
DO DEKORACJI:
pokruszona sól morska
opcjonalnie: 1/4 szklanki cukru i 1 łyżka wody
* 1 szklanka ma pojemność 250 ml

PRZYGOTOWANIE

CIASTO:
Masło, jajka, majonez i śmietankę kremówkę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować i odmierzyć wszystkie składniki. Trzy tortownice o średnicy 22 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Do piekarnika włożyć 2 kratki lub 1 kratkę i 1 blachę (pieczemy na 2 poziomach).
Do jednej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut na gęsty, puszysty i jasny kogel-mogel.
Dodać majonez i zmiksować na małych obrotach miksera, krotko - tylko do połączenia się składników.
Dodać sypkie składniki, w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Razem z drugą partią mąki dodać wodę.
Masę rozłożyć po równo do 3 tortownic, wstawić do piekarnika (2 tortownice na górną kratkę) i 1 tortownicę na dolną. Piec przez 25-30 minut do suchego patyczka, w połowie pieczenia zmienić blaszki, te z górnej półki przestawić na dolną półkę a z dolnej na górną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
KREM:
Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do czystej miski. W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszając aż cukier całkowicie się rozpuścić. Ustawić umiarkowanie średni ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu, będzie szklista i w kolorze bursztynu. Do otrzymanego karmelu wlać kremówkę i mieszać energicznie aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie gotować przez około 1 i 1/2 minuty. Przelać do czekolady i mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić.
Miksować masę czekoladową ze stopniowo dodawanym masłem (w sumie miksować nie dłużej niż około 1 minutę, masło dodawać w krótkich odstępach czasu miksując do połączenia się masła z masą). Odczekać aż masa zgęstnieje (można wstawić do chłodnego miejsca) na tyle aby można nią było przekładać tort (około 1/2 godziny).
Położyć pierwszy blat na paterze, posmarować 1/3 kremu, posypać małą szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, znów posmarować masą i posypać solą. Położyć ostatni krążek z ciasta, posmarować boki i wierzch tortu resztą masy. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę lub na dłużej (można przygotować dzień wcześniej).
Przed podaniem można posypać resztą soli a opcjonalnie wcześniej polać tężejącym karmelem: gotujemy wodę z cukrem tak samo jak w przypadku kremu. Gdy będzie bursztynowy odstawiamy z ognia i łyżeczką dekorujemy tort. Posypujemy pokruszoną solą morską.
WSKAZÓWKI

Blaty pieczemy w oddzielnych tortownicach, potrzebne więc będą 3 tortownice o średnicy 22 cm.
Możemy użyć mniejszych, 20 cm tortownic, wówczas ilość składników na ciasto będzie następująca: 2 i 1/4 szklaki mąki, 1/2 szklanki + 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 3 dużej jajka, 1 szklanka + 2 łyżki cukru, 1 i 1/4 szklanki majonezu, 1 i 1/3 szklanki letniej wody. Ilość kremu - bez zmian.
Tort czekoladowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation