Podróże i miejsca

Gotujemy

kurczak z ciecierzycą
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w sosie pomidorowym

500 g makaronu, np. gryczanego
300-400 g filetu z indyka (w oryginale jest pierś kurczaka)
puszka ciecierzycy
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku suszonego
listki świeżej bazylii
ew. 100 g mozzarelli
sól, pieprz

Na oliwie obsmaż kurczaka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cieciorkę, przecier pomidorowy, lubczyk. Wymieszaj i duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec dodaj bazylię.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułóż makaron ugotowany al dente, a na nim sos pomidorowy z kurczakiem i ciecierzycą. Wszystko możesz posypać startą mozzarellą. Zapiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation