Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciastko, muffinki, pączki , babeczki

MUFFINY Z JABŁKAMI WG NIGELLI | matkaWariatka
Składniki: na 18 sztuk
2 jabłka
250g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125g + 4 łyżeczki cukru trzcinowego
125ml miodu
60ml jogurtu naturalnego
125ml oleju
2 jaja
75g migdałów

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu.

W osobnej misce mieszamy miód, jogurt, olej i jaja.

Migdały grubo siekamy, połowę wrzucamy do miski z mąką,
resztę migdałów mieszamy z 4 łyżeczkami cukru trzcinowego i cynamonem. Mamy gotową posypkę do muffinek.

Suche składniki mieszamy z mokrymi, dodajemy jabłka.

Masę przekładamy łyżką do formy z papilotkami – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Wierzch muffinek posypujemy migdałami z cukrem i cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation