Uroda

MOTYWACJA - jedzonko, zdrowie, ćwiczenia

KURCZAK Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
(przepis z KWESTII SMAKU)

500 g filetów z udźca kurczaka
świeży tymianek
papryka ostra
sól
pieprz

500 g miąższu z dyni ( po obraniu i wydrążeniu, ja użyłam dyni hokkaido)
350 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2.5 łyżki masła
1 łyżka oliwy
100 g śmietanki kremówki 30%
600 ml bulionu ( przepis poniżej)
natka pietruszki
pół łyżeczki płatków chili

DOMOWY BULION
3 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
4 gałązki natki pietruszki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebula
suszony grzybek

W garnuszku umieścić wszystkie składniki, zalać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 40 min.. Do czasu wykorzystania bulionu, trzymać jego wysoką temperaturę.

Kurczaka podzielić na mniejsze części, przyprawić pieprzem , solą, papryką oraz oliwą. Całość obtoczyć w mące. W większym garnku z grubszym dnem rozgrzać masło oraz kapkę oliwy lub oleju i smażyć kurczaka do porządnego zrumienia z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation