Kuchnia

kuchnia

CIASTO MAXI KING WHITE

Składniki
ok. 300 g herbatników (na 4 warstwy)
400 g mleka w proszku
puszka masy kajmakowej (400 g)
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
150 g solonych orzeszków ziemnych
200 g białej czekolady
Ciasto Maxi King White
Wykonanie
Do garnuszka wlewamy szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego mleka dodajemy na przemian mleko w proszku i masło. Całość dokładnie miksujemy. Blachę (25×35 cm, może też być większa, wtedy ciasto będzie niższe) wykładamy folią aluminiową i zaczynamy składać ciasto:
herbatniki
połowa masy mlecznej
herbatniki
masa kajmakowa
herbatniki
pozostała masa mleczna
herbatniki
masa z białej czekolady
Przygotowujemy masę z białej czekolady. Do garnuszka wlewamy 1/4 szklanki mleka i wrzucamy połamaną białą czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Do przestudzonej polewy dodajemy połowę orzechów i wylewamy na wierzch ciasta. Posypujemy pozostałymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation