Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasteczka

Drożdżówki na śniadanie
BUŁECZKI KTÓRE ROSNĄ KIEDY ŚPISZ
Składniki:

trochę wiecej niż szklanka mąki
10-15g swieżych drożdży
tochę mniej niż 0.5 szklanki mleka
łyżka oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
aromat waniliowy
1jajko

Masa serowa:

pół kostki sera, najlepiej jest zmielić
żółtko
2 łyżki cukru pudru
garść rodzynek
trochę cukru waniliowego

Wszystkie składniki dobrze utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

Polewa:

2-3 łyżki soku wyciśnitwgo z cytryny
cukier puder

Do soku dadać tyle cukru żeby masa była nie za gęsta i wciąż płynna.

drozdzowki z serem


Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto. Ciasto wstawić na noc do lodówki, na dolną półkę. Przygotować masę serową i też zostawić na noc w lodówce. Rano wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki nadziewając masą serową. Gotowe drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić 200 st C i liczyć czas od czasu kiedy piekarnik się nagrzeje. Piec około 15min, aż drożdżowki ładnie się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation