Kuchnia

Przekąski

Mini pizze z serem, szynką i oliwkami.


Pizzerinki są idealnym pomysłem jako poczęstunek na imprezę: większość globu uwielbią pizze, a w tej formie jest prosta do podania. Ciasto tutaj wykorzystane jest bardzo puszyste i wspaniale rośnie: ostatnio pojawiła się na blogu w przepisie na margaritę. Dodatki można dowolnie modyfikować, zgodnie z upodobaniami lub tym co akurat jest w lodówce.


Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 pizzerinek.


Ciasto

350 g mąki typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia)
7 g świeżych drożdży
200 ml wody
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
30 ml oliwy z oliwek
25 ml mleka


Sos pomidorowy:

200 g pomidorów z puszki
1,5 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku


Ponadto:

150 g ulubionego sera żółtego
mały słoik zielonych oliwek
kilka plasterków ulubionej szynki
zioła prowansalskie lub inne do posypania


Wykonanie:


Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić na 30 minut.

Sos:

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek i cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze położyć arkusz papieru.

Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce.

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzerinki dowolnego rozmiaru. Posmarować sosem, pozostawiając boki wolne od sosu. Posypać pokrojonymi oliwkami, szynką,serem i przyprawami. Boki posmarować oliwą i piec przez 8-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation