Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przystawki

AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery » Kanapki z ciasta dyniowego
Pumpkin dream cake – zobaczyłam nazwę, zobaczyłam zdjęcie i wiedziałam, po prostu wiedziałam, że muszę je uczynić. Początkowo zwlekałam, chodziłam, opowiadałam wszystkim jaki to niezwykły przepis znalazłam „to jest niesamowite, piecze się piecze i od razu z piekarnika wkłada się ciasto do zamrażalki!!!”… w końcu nadarzyła się okazja – wieczór panieński Anuchy. …i zaczęły się problemy…

Problem nr 1 – trzeba piec w dwóch takich samych blachach – poratowała mnie mama.
Problem nr 2 – zapragnęłam je piec równocześnie, więc oczywiście jedna z nich się nie dopiekła : D Problem nr 3 – polecam jednak wyjąć wszelkie mrożonki z zamrażalki zanim włożycie tam gorące blachy, bo z mrożonek za dużo nie zostanie ;] Problem nr 4 – przepis amerykański, więc oczywiście zawsze jest za dużo cukru, ale jak widzisz 6 szklanek cukru do kremu do ciasta, to zaczynasz wątpić w ludzi. Dodałam nie całą szklankę a i tak było za słodko i za dużo cynamonu, więc pobiegłam do Mamy „Jak uratować to ciasto?”. Mama powiedziała „czekolada”, więc pobiegłam do sklepu, kupiłam czoklet, a że figi były w promo to dorzuciłam je do koszyka, odrzuciłam połowę kremu, potem już tylko użyłam swych cudownych nowych gadżetów do robienia kanapek z ciasta i tak wyszły małe cudeńka : D

W poniższym przepisie oczywiście zredukowałam już dawkę cukru i cynamonu i wszystkiego co zbędne ;]

Składniki na 22 kanapki:
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
170g masła
1 szklanka cukru pudru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g musu z dyni
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Krem:
170g twarogu śmietankowego
85g masła
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
60g białej czekolady
1-2 figi
pół nektarynki

Mus z dyni
Dynię rozkroić, wyjąć pestki i poukładać kawałki o wadze około 200g na blasze (skórą do dołu). Piec przez 45 minut w 190 stopniach. Ostudzić i oddzielić miąższ od skórki, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Gotowego musu potrzebne jest 250g, z reszty polecam uczynić zupę ;]

Ciasto dyniowe
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej ubić masło z cukrem. Wbijać pojedynczo kolejne jajka ciągle miksując. Dodać wanilię, mus z dyni oraz olej. Wymieszać.
Następnie dodawać do masy mąkę (z proszkiem i solą) na przemian z mlekiem.
Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam standardowych blach do placków, czyli ok. 32cm x 24cm). Rozlać masę po połowie do każdej z blach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 35-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i wkładamy natychmiast do zamrażalki, zostawiamy je tam na 45 minut.

Krem
Masło ubić wraz z serkiem na kremową masę. Dodać miód, wanilię i cynamon. Następnie dosypywać cukier ciągle miksując.
Wyjąć ciasta z zamrażalki, na jedne wyłożyć i rozprowadzić równomiernie krem i następnie przykryć drugim ciastem. Włożyć na 10 minut do zamrażalki.

Kanapki
Pora na gadżety ;] Ja swoje kupiłam na promocji w sklepie Tchibo. Są banalnie proste w użyciu, działają na zasadzie strzykawki i wyskakują z nich piękne serducha i kwiatuchy. Oczywiście można też użyć zwyczajnie wykrawaczek do ciastek w dowolnych kształtach.
Należy więc wykrawać ,jak najwięcej się da, kanapek z ciasta przełożonego kremem – u mnie wyszły 22 sztuki. Z resztek ciasta można w przyszłości zrobić cake popsy (a póki co wrzucić resztki do zamrażalki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation